Ai facut un update gresit de BIOS laptopului si acesta nu mai porneste? Am avut si inca mai avem destule cazuri de update BIOS gresit sau corupere a acestuia cand din plictiseala sau pur si simplu utilizatorul vrea ca laptopul lui sa aibe ultima versiune de firmware. De multe ori acestia aleg superficial versiunea gresita si se apuca sa o scrie fara sa tina cont de toate detaliile versiunii curente sau nu au rabdare pana la capat, au impresia ca s-a blocat si opresc fortat laptopul, fapt ce duce la coruperea softului avand ca rezultat final incapacitatea acestuia de a se initializa. Daca ai noroc, la anumite modele mai "destepte" esti avertizat ca nu ai ales versiunea buna, insa de cele mai multe ori ai sansa sa scri orice cu un utilitar pt. flash. Noi putem rezolva asta prin inlaturarea chipului de BIOS de pe placa de baza, reprogramarea lui cu ajutorul unui programator profesional in care punem versiunea corecta de pe site-ul producatorului.
In acest clip o sa vedem cum putem revigora un laptop prin inlocuirea HDD-ului clasic cu un SSD.
Viteza acestuia poate creste cu pana la 10 ori fara sa fie nevoie de reinstalarea sistemului de operare.
Display-ul laptopului s-a spart?
Este mult mai usor decat crezi sa-l inlocuiesti cu un altul nou! Cu o surubelnita si eventual o penseta, poti sa inlocuiesti chiar tu display-ul si sa economisesti destul de mult timp, insa nu recomandam acest lucru decat daca sunteti technician sau aveti ceva experienta pentru ca riscati ca paguba sa fie mai mare.
Exista momente cand din senin, te trezesti cu un pixel pe frumosul tau ecran LCD care nu vrea sa dispara.
Acesta poate fi blocat (ramane fixat pe o singura culoare) sau "mort" (cand ramane negru).
Sunt sanse foarte mari ca pixelul respectiv sa fie chiar mort, insa in 90% dintre cazuri el poate fi reparat.
Praful, scamele si parul de animale sunt un real pericol pentru sanatatea laptopului dumneavoastra daca acesta nu este cosmetizat periodic. Indiferent ca este SONY, DELL, HP sau ASUS, foarte multe laptopuri ajung in service cu defecte la placa de baza sau video, procesor, memorii chiar si HardDisk cauzate de acumularea de praf in sistemul de racire.
Dupa cum bine stiti in timpul functionarii, componentele electronice se incalzesc, motiv pentru care producatorii de laptopuri au folosit un sistem de racire intern, format in cele mai multe cazuri din 2 elemente, si anume un radiator pasiv ce include si un conducator de caldura (heatpipe) si unul sau mai multe ventilatoare active cu turatie dinamica in functie de temperatura ce trebuie disipata.
Problema majora a sistemelor de racire active este ca acestea acumuleaza praf sau scame din mediul inconjurator, care se colmateaza in interiorul coolerului creand adevarate bariere pentru aerul cald ce trebuie evacuat, uneori reusind sa blocheze total ventilatorul.
Ecranele lucioase cat si cele mate sunt interschimbabile, asta tine doar de preferințele persoanei care il foloseste.
Imaginea de mai sus ilustrează deosebirile fizice dintre display-ul lucios și cel mat:
Display-urile de laptop glossy si mate sunt în întregime interschimbabile, deoarece diferența constă numai în tipul de finisaj al suprafetei ecranului.
Nativ, ecranele de laptop au avut o suprafata mata, cu finisaj anti-reflexie, pentru a diminua lumina reflectata, insa producatorii au apelat la strategii de marketing ca sa le faca mai atractive pentru utilizatori, aplicand o suprafata optica lucioasa ce impresioneaza ochiul.
Ecranele lucioase (glossy) reflecta mai multa lumina decat display-urile mate facandu-le aproape inutilizabile in exterior in zilele insorite.
În mediile întunecate sau camere în care toate sursele de lumină sunt difuze, un ecran lucios poate fi mai placut pentru utilizator, insa cel mat poate fi folosit fara probleme in incaperi luminoase sau afara pe teren.
Fiecare producător de laptop a inventat propria denumire pentru ecranul de tip lucios:
Acer – CrystalBrite
Acorn – Vybrio
AG Neovo – NeoV Optical Filter
Ahtec – Glare
Alienware – ClearView
Apple – Glossy
ASUS – ColorShine
Averatec – AveraBrite
Dell – TrueLife
Everex – DiamondBrite
Fujitsu – CrystalView, SuperFine
Gateway – UltraBrite
HP-Compaq BrightView
IBM-Lenovo VibrantView
LG – FineBrite
NEC OptiClear, SuperShine
Packard Bell – Diamond View
Sager – Super Clear
SONY – XBRITE, XBRITE-ECO, X-black, ClearBright, ClearPhoto LCD
Toshiba – Clear SuperView